Άντης Παρτζίλης / Andy Bargilly

FLUIDIC INKSCAPES

20-30 March 2024

Opening night: Wednesday, 20 March at 7pm


(click on images to enlarge - opens in new browser)

For more information
+357 99345474 / morfi@morfi.org

----------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
click here to download

Άντης Παρτζίλης
FLUIDIC INKSCAPES

Την έκθεση θα προλογίσει η Δρ Νάτια Αναξαγόρου

 Εγκαίνια: Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 στις 19.00
Διάρκεια 20 – 30 Μαρτίου 2024

 

Οδός Αγκύρας 84, 3042 Λεμεσός, Τηλ: 99345474
Email: morfi@morfi.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 12.30 & 16.30 – 18.30
Σάββατο 10.00 – 13.00

----------------------

Για τη νέα δουλειά του Άντη Παρτζίλη η Δρ Νάτια Αναξαγόρου γράφει:

‘’Με τη διττή καλλιτεχνική του ενασχόληση, αφ’ ενός με το θέατρο κι αφ’ ετέρου με την εικαστική δημιουργία, ο Άντης Παρτζίλης έχει στο ενεργητικό του έργο πολυδιάστατο που εκτείνεται από τη σκηνογραφία, στην ενδυματολογία, στις κατασκευές και τη ζωγραφική, άλλοτε με υδατόχρωμα και μελάνι κι άλλοτε με μικτή τεχνική. Εξ ου και η διαρκής υφολογική εναλλαγή ανάμεσα στη γεωμετρική σκηνική δόμηση και τον ζωγραφικό αφαιρετικό εξπρεσιονισμό.

Ήδη από τη δεκαετία του 1970 ενδιατρίβει στην υδατογραφία, την οποία ουδέποτε εγκαταλείπει στο πέρασμα του χρόνου, παρουσιάζοντάς μας φέτος μια καινούργια ενότητα, δοσμένη μέσα από μια εντελώς δική του, ευαίσθητη κι ανάλαφρη, ιδιωματική διατύπωση.

Με τις ρευστές του ανεικονικές μελανογραφίες, υπό τον τίτλο Fluidic Inkscapes, μας καλεί να συνταξιδέψουμε σ’ ένα ολωσδιόλου παρθένο και πρωτόγνωρο ψυχογραφικό τοπίο, μιας tabula rasa, όπου σε άγραφες, λευκές επιφάνειες χαρτιού αποτυπώνεται μια θεαματική μαυρόασπρη ροή. Καθώς αυτή ξεχύνεται πηγαία μέσα από συνειρμικές διαδικασίες του ασυνειδήτου, διασκορπίζει μικρές, ανεπαίσθητες σταγόνες μιας υπερκόσμιας βροχής σε υπόκωφες σκιάσεις του σέπια και του γκρίζου που εισέρχονται σ’ ένα γοητευτικό παιγνίδι με τις ηχηρές αναλαμπές ενός μεταφυσικού κίτρινου. Τα άδυτα της ύπαρξης στα πιο αδιαπέραστα βάθη της και τις πιο μελανές της προεκτάσεις εκτοξεύονται με μια δυναμική ζωγραφική γραφή που σμίγει το ενδότερο σκότος με τη λυτρωτική φωτοχυσία της συμπαντικής κινητικής ενέργειας. Τα διασκορπισμένα κομμάτια, τα βιώματα κι οι μνήμες μιας κατακερματισμένης εσωτερικότητας επανασυντάσσονται πέρα από φραγμούς, αποκαθιστώντας τον θρυμματισμένο ψυχισμό, μέσα από την κατάργηση των ορίων ανάμεσα στη λογική και το όνειρο, την πραγματικότητα και το παραπέρα.’’


Δρ. Νάτια Αναξαγόρου

----------------------

Βιογραφικό

Ο Άντης Παρτζίλης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1947 και σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία θεάτρου στην Ανώτατη Ακαδημία Θεάτρου (DAMU ) στην Πράγα. Παρακολούθησε επιμορφωτικά προγράμματα για το θέατρο και τις τέχνες στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.

Φιλοτέχνησε τα σκηνικά και/ή τα κοστούμια, αφίσες και κούκλες σε περισσότερες από 130 παραγωγές Θεάτρου, Μπαλέτου, Όπερας, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στην Κύπρο, Ελλάδα και Γερμανία.  Συνεργάστηκε με το ΘΟΚ, το Κρατικό Θέατρο του Κάσσελ - Γερμανία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Δημοτικό Θέατρο Γκέρλιτς – Γερμανία, το Σατιρικό Θέατρο, το θέατρο Διόνυσος, το Θέατρο Σκάλα, το Θέατρο ΑντίΛογος και άλλα θέατρα.

Το 2001 του απονεμήθηκε το Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ για την καλύτερη σκηνογραφία της διετίας 1999-2000 και 2000-2001 για το έργο του Αισχύλου Επτά επί Θήβας, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζήκαι το 2009 το βραβείο καλύτερης σκηνογραφίας στο 5ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ για την Ταινία Οιδίπους του Ιωακείμ Μυλωνά.

Η εργασία του για το σκηνικό των Φοινισσών του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, επιλέγηκε και παρουσιάστηκε, το 2005 στην Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας WSD 2005 στο Τορόντο. Την ίδια σκηνογραφία η εφημερίδα GUARDIAN του Λονδίνου, στην ηλεκτρονική της έκδοση στις 31 Ιανουαρίου 2015 σε άρθρο με τίτλο GetSetGo: StunningStageDesignsfromAroundtheWorld, την κατέταξε μεταξύ των 16 πιο εντυπωσιακών σκηνογραφικών εργασιών παγκοσμίως για την περίοδο 1990 – 2005.

Επίσης εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλές διοργανώσεις της μεγαλύτερης παγκόσμιας έκθεσης σκηνογραφίας Prague Quadrennial (PQ) ως σκηνογράφος αλλά και ως επιμελητής και σχεδιαστής του περιπτέρου της Κύπρου, όπως και στην Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας WSD 2005 στο Τορόντο και WSD 2009 στη Σεούλ. Το 2019 ένα σκηνικό του αντικείμενο, το άγαλμα του θεού Απόλλωνα από την παραγωγή του ΘΟΚ Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, εκτέθηκε στην Παγκόσμια έκθεση Σκηνογραφίας στην Πράγα στο τμήμα FRAGMENTS, όπου φιλοξενήθηκαν σκηνικά αντικείμενα που δημιούργησαν σκηνογράφοι από διάφορες χώρες που χαρακτηρίζονται ως ζωντανοί θρύλοι.

Ως εικαστικός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, με μεικτές τεχνικές και τις κατασκευές. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το Εξωτερικό, Μπιεννάλε Νέων στη Μασσαλία (1985)/ Σύγχρονοι Κύπριοι ζωγράφοι στις Βρυξέλλες (1988)/ Παγκύπριες Εκθέσεις ΕΚΑΤΕ/ Παγκύπρια Έκθεση στην Αθήνα/ Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση (1987) / Ink on Paper 9 (Αθήνα 2004) και άλλες. Εξέθεσε τη δουλειά του και σε αρκετές ατομικές εκθέσεις στην Αμμόχωστο, Πράγα, Λεμεσό, Λευκωσία και Πειραιά. Έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, στη συλλογή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, στη συλλογή του Luciano Benetton, στη συλλογή Μιχαλάκη Ζαμπέλλα και σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό.

 


 

 

Copyright (c) Art Gallery Morfi. www.morfi.org All rights reserved