Ο Εδουάρδος Σακαγιάν στη γκαλερί μορφή

Edouard Sacaillan at morfi gallery


Νοέμβριος 2021 / November 2021

Saturdays 10:00 - 12:45
All other days by appointment


+357 99345474 / morfi@morfi.org

All above paintings are 50x70cm size

(click on thumbnails to enlarge - opens in new browser)

--------------------------------------------------------

Ο ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ ΣΑΚΑΓΙΑΝ ΣΤΗ ΜΟΡΦΗ

Ο Εδουάρδος Σακαγιάν σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης Ελληνικής εικαστικής δημιουργίας.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1957 και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με καθηγητές τους Μυταρά και Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές του με τριετή υποτροφία Βικάτου στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, με καθηγητή τον Leonardo Cremonini.

Από το ξεκίνημα του είχε το προσωπικό του ένστικτο και το δικό του ύφος. Κάθε παρουσία του είχε και έχει μια διαφορετική κατεύθυνση εκφράζοντας τα συναισθήματα και την αισθητική του για την καθημερινότητα και για ότι απασχολεί τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η ζωγραφική του ξεκινά από την ρευστότητα και την ευαισθησία των υλικών. Είναι ένας συλλογισμός για την φόρμα που γίνεται  εικόνα  σαν χώρος του ειδώλου, της ψευδαίσθησης,  της αντανάκλασης, της διαφανούς αντανάκλασης, της παραμορφωμένης αντανάκλασης. Εικόνα όμως που συμπληρώνει και ολοκληρώνει την ιδιαιτερότητα του αποτελέσματος κάθε έργου του είναι ο δυναμισμός και ο χρωματικός πλούτος. Για να εκτιμήσουμε την πρωτοτυπία και την μοναδικότητα των έργων του είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι η ζωγραφική για εκείνον είναι πρακτική  μεταξύ πειθαρχίας  και ελευθερίας, ξεκινώντας από την ρευστότητα και την ευαισθησία των υλικών που χρησιμοποιεί.

Ο καλλιτέχνης δηλώνει ότι είναι άνθρωπος που δεν αντέχει την πραγματικότητα, την οποία θεωρεί τραυματική επειδή είναι τρομακτική. Για να την αντέξει ή να την οικειοποιηθεί ή για να την αλλάξει ή για να την δει, ζωγραφίζει.  Ζωγραφίζει  ανθρωπους οπως τους φανταζεται σαν μάρτυρες ενός εχθρικού περιβάλλοντος χωρίς να ξέρουν ότι είναι θύματα.

 

 

 

Copyright (c) Art Gallery Morfi. www.morfi.org All rights reserved