Alexandros Xairetakis

19 October - 6 November, 2010

 

....

 

..............

 

 

................

 

 

..............

 

..............

 

.........

 

 

.............

 

.............

 

..............

 

.............

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΗ

19 Οκτωβρίου – 6 Νοεμβρίου, 2010

 

Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου η ΜΟΡΦΗ παρουσιάζει την τελευταία δουλειά του Αλέξανδρου Χαιρετάκη.

O Αλέξανδρος Χαιρετάκης γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα.
Σπούδασε στα School of Fine Arts της Αθήνας, του Παρισιού και του Βερολίνου.
Εργάστηκε στα ατελιέ των Γ.Τσαρούχη – Α.Απέργη - Π.Τέτση – Σ.Κουρσάρη και Παύλου.

Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητήριου Τεχνών Ελλάδος και μέλος Ι.Α.Α. UNESCO .
Έργα του φιλοξενούνται σε δημόσιες, τραπεζικές και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει φιλοτεχνήσει ποιητικές συλλογές και λογοτεχνικές εκδόσεις.

Το έργο του είναι σημαντικό διότι χαρακτηρίζεται από καταγραφές πόλεων και σύνολα αντικειμένων όπου οι ανθρώπινες παρουσίες μεταφέρουν την «καθαρότερη δυνατή έκφραση του παραλόγου».
Από την θέση αυτή παρακολουθούν μαζί με τους πραγματικούς θεατές, τα δρώμενα που συνθέτουν το καθημερινό μας παράλογο και τα οποία στην ουσία αποτελούσαν από πάντα τον κυρίαρχο προβληματισμό του καλλιτέχνη.

Οι εκθέσεις του ξεκινούν από το 1985.
Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

 

Ο Αλέξανδρος Χαιρετάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα, το Παρίσι και το Βερολίνο. Εργα του φιλοξενούνται σε δημόσιες, τραπεζικές και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εχει φιλοτεχνήσει ποιητικές συλλογές και λογοτεχνικές εκδόσεις. Ξεκίνησε να εκθέτει το 1985. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο του έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Το έργο του Αλέξανδρου Χαιρετάκη χαρακτηρίζεται από καταγραφές πόλεων και σύνολα αντικειμένων όπου οι ανθρώπινες παρουσίες μεταφέρουν την < καθαρότερη δυνατή έκφραση του παραλόγου >. Το παράλογο και το μη αναμενόμενο είναι αυτά, τα οποία σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, οδηγούν σε μια αμεσότερη επικοινωνία με το δέκτη. Από τη θέση αυτή παρακολουθεί μαζί με τους πραγματικούς θεατές, τα δρώμενα που συνθέτουν το καθημερινό μας παράλογο και τα οποία στην oυσία αποτελούσαν πάντα τον κυρίαρχο προβληματισμό του καλλιτέχνη.

Στις συνθέσεις του όπου ο μαγικός ιμπρεσιονισμός είναι εμπλουτισμένος με μεταφυσική διάθεση, καταγράφονται σκηνές πόλεων, εργαστηρίων, τοπία και σύνολα αντικειμένων. Ο καλλιτέχνης κάθε φορά μελετά τη σύνθεση των θεμάτων και τωνχρωμάτων και αναζητά την καλύτερη δυνατή οργάνωση τους ώστε να εξασφαλίζεται η κάθε φορά αναγκαία ισορροπία. Οι συνθέσεις του αξιοποιούν τη χρυσή τομή την οποία στην συνέχεια ο καλλιτέχνης ενδυναμώνει με διαγώνιες διαδρομές ενώ κάνει χρήση της αισθητικής προοπτικής που μεταβιβάζει σταδιακά το μυημένο βλέμμα του θεατή, καλώντας τον σε ένα ταξίδι από την επιφάνεια στην ιχνηλασία του βάθους.

Σε όλες τις περιόδους της δουλειάς του, ο Αλέξανδρος Χαιρετάκης δείχνει να έχει προτίμηση στα κάθετα και οριζόντια θέματα, τα μεγάλα, πληθωρικά ζωγραφικά σύνολα, είτε πρόκειται για μορφές είτε για αντικείμενα, τις μεγάλες ενιαίες χρωματικές επιφάνειες, τις έντονες σχεδιαστικές αλλά και χρωματικές αντιπαραθέσεις καθώς και τον φωτισμό, ο οποίος προέρχεται πάντοτε από το βάθος του πίνακα.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό του ζωγράφου, είναι οι ανθρώπινες φιγούρες που δεν έχουν στόχο να αποδώσουν τύπους ανθρώπων, αλλά κάτι περισσότερο. Το χρώμα γίνεται μορφή και οι μορφές χρώμα. Αποτελούν μορφές που παρατηρούν όσα συμβαίνουν γύρω τους. Αλλοτε προβληματίζονται και άλλοτε αδιαφορούν με μια ευδιάκριτη ειρωνική διάθεση.

Οι γυναικείες μορφές με τον μακρύ λαιμό και τα γενικευμένα τους χαρακτηριστικά που οδηγούν σε μια σουρεαλιστική αποξένωση, δεν τοποθετούνται ποτέ στο κέντρο του πίνακα, αφήνουν πάντοτε περιθώρια-διόδους προκειμένου να εισέλθει ο θεατής στο δεύτερο επίπεδο.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης παρατηρεί: < Οι μορφές μου εκπροσωπούν τη μοναχικότητα: είναι σιωπηλές, προβληματισμένες και ασυμβίβαστες. Εχουν συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα. Ετσι εκφράζω τη νοσταλγία μου σε βιώματα που πέρασα >.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζει τη νέα του δουλειά που θα παρουσιαστεί στις 19 Οκτωβρίου στην γκαλερύ Μορφή με έργα ζωγραφικά και Pop Art. Ευχόμαστε για άλλη μια φορά να μας καταπλήξει με την ευρηματικότητα του και τη μοναδική του προσέγγιση σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

 

 

 

www.morfi.org